Zse

Snažan skok prometa zahvaljujući dionici Podravke

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak je ostvaren redovni promet nešto veći od četiri milijuna eura, ponajviše zahvaljujući trgovanju dionicom Pdoravke, dok su indeksi stagnirali uz različite predznake.

Crobex indeks u srijedu je oslabio 0,19 posto, na 2.823 boda, dok je Crobex10 bio u plusu blagih 0,11 posto, na 1.688 bodova. 

Pritom su svi sektorski indeksi pali, a najviše Crobextransport, za 1,51 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je nešto više od četiri milijuna eura, što je za čak 3,5 milijuna eura više nego dan ranije. 

Uz to, ostvareno je i 792.500 eura blok prometa u transakciji s dionicama Atlantic grupe i Končara. Pritom je dionicom Atlantica ostvareno 272.500 eura blok prometa, po cijeni od 54,5 eura, a Končarom 520 tisuća eura, po cijeni od 260 eura.

U redovnom trgovanju, daleko najveći promet imala je dionica Podravke, više od tri milijuna eura, dok joj je cijena porasla 1,58 posto, na 161 euro, pa je tako među likvidnijima bila najveća dobitnica.

Osim što je ta koprivnička kompanija predala ponudu za kupnju agrobiznisa u sastavu Fortenove, o čemu se tek treba donijeti odluka a više je ponuđača, danas je Grupa Podravka u Mariboru otvorila modernizirani pogon Žitove pekarne, u što je investirala devet milijuna eura, kako su istaknuli, s ciljem jačanja dominantne pozicije te kompanije na slovenskom tržištu te jačanja na hrvatskom i ostalim tržištima.

Slijedi dionica Atlantic grupe, s prometom od 342 tisuće eura i padom cijene za 2,73 posto, na 53,5 eura, tako da je među likvidnijima bila najveća gubitnica.

Znatniji promet imala je još i redovna dionica Adrisa, kojom je protrgovano za 204 tisuće eura, a cijena joj se spustila 1,82 posto, na 81 euro.

Nešto više trgovalo se još i dionicom Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno 93 tisuće eura prometa, uz pad njeine cijene za 0,51 posto, na 194 eura.

Na ZSE se danas ukupno trgovalo s 37 dionica, pri čemu je cijena njih 14 porasla, isto toliko pala, a devet stagnirala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter