svjetska tržišta

Azijski ulagači oprezni, dolar blago ojačao

| Autor: Hina
Burza (Pixabay)

Burza (Pixabay)


Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno, dok je dolar blago ojačao prema košarici valuta nakon komentara predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella i izvješća o inflaciji u Kini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,3 posto. U Australiji i Šangaju pale su, pak, između 0,2 i 0,3 posto.

Na tržištima vlada oprez, među ostalim, zbog slabih podataka iz kineskog gospodarstva.

Jutros je objavljeno da su u lipnju potrošačke cijene porasle 0,2 posto na godišnjoj razini, dok su proizvođačke cijene pale 0,8 posto.

Premda je to peti mjesec zaredom kako inflacija lagano raste, dok je pad proizvođačkih cijena ublažen, ti podaci pokazuju da je potražnja i dalje slaba.

Stoga je teško za očekivati ubrzanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Novi rekordi na Wall Streetu

Podršku tržištima pružaju, pak, novi rekordi na Wall Streetu. Doduše, Dow Jones indeks jučer je oslabio 0,13 posto, no S&P 500 porastao je 0,07, a Nasdaq 0,14 posto.

Novi rekordi S&P-a i Nasdaqa zahvaljuju se rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Nvidia, Microsoft i Tesla.

No, trgovalo se oprezno, na što ukazuje znatno manji obujam trgovanja nego što je to uobičajeno.

Ulagači, naime, ne žele riskirati uoči novih podataka o inflaciji u SAD-u. U četvrtak će biti objavljeno izvješće o potrošačkim, a u petak o proizvođačkim cijenama u lipnju.

Ulagači se nadaju daljnjem popuštanju inflacijskih pritisaka, što bi američkoj središnjoj banci otvorilo prostor za smanjenje kamatnih stopa.

U izvješću Kongresu predsjednik Feda Jerome Powell kazao je jučer da se podaci o inflaciji poboljšavaju, premda je i dalje iznad ciljanih 2 posto, pa bi daljnja poboljšanja u vezi inflacije otvorila mogućnost smanjenja kamata.

Istaknuo je i da bi predugo zadržavanje kamatnih stopa na povišenim razinama moglo naštetiti gospodarstvu, ali i da svojim izjavama ne šalje nikakve signale o budućim potezima središnje banke.

Dolar blago ojačao, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla, nakon Powellovih komentara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105,15 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,02 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 160,95 na 161,50 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0815 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0830 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale treći dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,26 posto, na 84,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,16 posto, na 81,30 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter