25. JAZZ IS BACK! - BP

FOTO / Odavanje počasti Bošku Petroviću obilježilo jubilarno izdanje grožnjanskog jazz festivala

| Autor: Zvonimir Guzić


Završen je jubilarni 25. festival "Jazz is back - BP" u Grožnjanu koncertom polaznika JM Međunarodne ljetne škole jazza i njihovih profesora i mentora. Iznimna suradnja vrhunskog i usvojenog glazbenog znanja, oduševila je mnogobrojnu publiku na grožnjanskom Belvederu koja je došla poslušati oproštajni jazz koncert ovogodišnjeg jubilarnog izdanja festivala.

Kompletiran jedan period

Profesionalnost i izniman talent utkani su u temelje Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži (HGM), pod čijim se okriljem održavaju jazz programi u Grožnjanu, kojeg od milja nazivaju najmanjom jazz metropolom na svijetu. Četvrt stoljeća je prošlo od kad je Boško Petrović došao u ovaj mali istarski gradić i osnovao Ljetnu jazz školu koju je i sam vodio sve do svoje smrti 2011. godine. Iste te 1999. godine osniva i "Jazz is back!" festival koji nakon njegove smrti postaje "Jazz is back! - BP".

- Smatram da smo ovogodišnjim jazz festivalom kompletirali jedan period jubilarnog karaktera u kojem smo otkrivanjem spomenika odali počast njegovom osnivaču Bošku Petroviću. Uz festival tu je i Ljetna Jazz škola koja je specifična po tome što nema onaj klasični odnos između profesora i studenta, već je to otvorena komunikacija u kojoj, bez obzira na razinu predznanja s kojom polaznici dođu, svladaju gradivo i steknu glazbeno iskustvo za cijeli život.

Mentori koji dolaze iz cijelog svijeta vrhunski su majstori zanata, koji na osebujan način svoje znanje prenose dalje na mlađe uzraste. Osim što je velika međunarodna glazbena manifestacija, jazz festival i ljetna glazbena škola Grožnjanu donose i značajnu gospodarsku komponentu, gdje svi, od ugostitelja do iznamljivača, imaju ekonomsku korist, rekao je načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz.

Grožnjan od ove godine postaje i sjedište Svjetskog jazz orkestra što ga stavlja u rang najvećih centara na glazbenoj mapi svijeta. Karizmu i svjetski značaj festivalu daju mnogobrojni jazz velikani koji godinama pohode Grožnjan u svojstvu glazbenika i mentora. Jedan od njih je i Karlheinz Miklin Jr., istaknuti bubnjar iz ugledne austrijske glazbene obitelji.

- Već godinama dolazim u Grožnjan na ovaj festival i drago mi je da taj kontinuitet traje već 25 godina. Tradicija se nije prekidala ni za vrijeme pandemije kad smo preko video konferencije sudjelovali u jazz koncertima koji su se izvodili u zgradi Kaštel. Fascinantno je koliko velikih svjetskih glazbenika dođe u ovako malo mjesto, šteta što nismo imali i više učenika ove godine da se bolje iskoristi ta mentorska kvaliteta koncentrirana na jednom mjestu.

Uvjeti su odlični, čak nas i lijepo vrijeme prati tokom cijelog festivala. Malo je toplije, ali smo zato sigurni da nam kiša neće pokvariti ugođaj, rekao je Miklin Jr., sin nekadašnjeg poznatog saksofonista i skladatelja Karlheinza Miklina jedanog od najvažnijih austrijskih jazz glazbenika sa međunarodnom reputacijom.

Vratili se korijenima

Na festival s ponosom dolaze i prate ga mnogi glazbenici koji su svoje prve korake u jazz glazbi započeli upravo u Grožnjanu poput Valdemara Kušana, jednog od najboljih hrvatskih instrumentalista na trubi, zadnjih šest godina bio je i član Svjetskog jazz orkestra.

- Mladi talentirani glazbenici iz cijelog svijeta dolaze u orkestar gdje imaju priliku upoznati se i raditi sa vrhunskim mentorima. Nakon pet dana probe u Grožnjanu orkestar ima dvotjednu turneju po gradovima regije, ove godine je to balkanska turneja gdje će se obići desetke gradova. Što se tiče samog festivala i ljetne škole, uvijek je lijepo vidjeti lica mladih glazbenika, koji tek počinju ili dolaze sa nekim predznanjem, kako su zainteresirani i kako "grizu" da steknu nova glazbena izkustva.

Grožnjan je odgojio mnogobrojne generacije glazbenika koji djeluju i aktivni su ne samo na hrvatskoj neko i europskoj sceni, pa i šire. Ja sam također jedan od tih što je ovdje počeo svirati instrument i bitno je da cijela ova priča nastavi napredovati i dalje, jer tu se formiraju kvalitetni i kompetentni glazbenici koji će stvarati umjetnost i na ovim našim prostorima, rekao je Kušan, dobitnik ovogodišnje nagrade "Status", koja se u Osijeku dodjeljivala najboljim hrvatskim instrumentalistima.

Sam završni koncert bio je podijeljen u tri grupe izvođača gdje su se kombinirali mentori i učenici. Prije samog nastupa, svi sudionici su otišli do obližnjeg spomenika Bošku Petroviću kojeg su pogladili i tek onda otišli na pozornicu. Takav ritual prvi je izveo Luis Bonilla, predsjednik Svjetskog jazz orkestra, prije nastupa prilikom otkrivanja spomenika, što su poslije toga i ostali izvođači prihvatili kao svojevrsno odavanje počasti hrvatskom jazz velikanu, tako da pozdrav Bošku Petroviću prije svakog jazz nastupa u Grožnjanu možda postane i tradicionalan.

Za vrijeme koncerta mlade snage su u notu pratile mentore i tako pokazali publici da su uspjeli savladati glazbene vještine učeći od najboljih jazz učitelja. Mnogi su bili presretni što imaju priliku svirati sa svjetskim jazz majstorima.

Sadašnji i budući jazzeri

- Profesori su svjetske klase, ja osobno dolazim već šestu godinu u ljetnu jazz školu jer sam zavolio ovu vrstu glazbe i preporučio bih svima koji se misle profesionalno baviti glazbom da obavezno dođu bar jednom na obuku u Grožnjan, rekao je mladi polaznik bubnjarskog tečaja Luka Srzić iz Makarske.

Načelnik Grožnjana Stocovaz na kraju je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji ove međunarodne glazbene manifestacije, od sponzora do Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Općine Grožnjan, Istarske županije i Turističke zajednice Istarske županije, poručivši svim prisutnima da se vidimo i slijedeće godine.

Profesori i mentori ovogodišnje Ljetne jazz škole:

Michael Philip Mosmanom - truba, Luis Bonilla - trombon, Boris Kozlow - kontrabass, John Riley i Karlheinz Miklin Jr. - bubnjevi, Hector Martignon - glasovir, Alex Goodman - gitara, Ivan Renta - saksofon, Lea Lovrenčić - vokal.

Polaznici Ljetne jazz škole:

Nilola Bojko, Max Bauman, Frane Šijan, Mario Sirotnjak, Roberto Bernaca i Miro Dražić - truba, Mihael Šepelj i Jan Tuđina - saksofon, Gregor Kostelac - gitara, Mattia Mioli, Andrej Barac, Ivano Rovis, Vida Krlin, Augustin Vuković, Jakov Bunčić, Luka Srzić i Aleksander Črtalič - bubnjevi, Grga Nježić - glasovir, Marijana Krajcar i Eva Puc - vokal.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter