BAROMUS

Dvadeseto jubilarno izdanje rovinjskog glazbenog festivala privedeno kraju

| Autor: Sandra CERIN
(Snimila Sandra Cerin)

(Snimila Sandra Cerin)


Unatoč ljetnim vrućinama završni koncert BaRoMus festivala, održan od strane mladog i polivalentnog glazbenika Šimuna Matišića i njegovog kvarteta, bio je uspješan. Matišić, koji je diplomirao udaraljke i kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, bavi se jazzom i izuzetno je talentifran.

Klasika i jazz u crkvi

- Pozvao sam ga jer je izuzetno zanimljiv umjetnik. Večerašnji program bio je specifičan po vrlo suptilnom spoju Mozarta i jazza, uz dodatak Matišićevih autorskih kompozicija s njegovog albuma. Ovo možemo nazvati crossoverom, što znači miješanje stilova, izjavio je maestro Domagoj Terzić.

(Snimila Sandra Cerin)(Snimila Sandra Cerin)

Matišić je najavio svaku točku na hrvatskom i engleskom jeziku. »Ne samo zbog posjetitelja, nego mislim da smo došli do stupnja gdje veliki postotak naše publike razumije engleski«, dodao je na to Terzić.

Maestro Terzić istaknuo je i važnost publike.

- Postoji kemija između izvođača i publike. Nije isto svirati pred publikom koja ne reagira i onom koja reagira: to svaki muzičar osjeti, kaže on, uz sve pohvale za Matišića i ostale članove kvarteta: Krešimira Levačića, bubnjara Tamare Obrovac: Zvonimira Šestaka, odličnog kontrabasista: i legendarnog flautista Danija Bošnjaka.

Program koncerta obuhvatio je djela Bečkog klasicizma i Mozarta, uključujući uvertiru iz »Figarovog pira«, Andante iz koncerta za flautu i harfu, »Lacrimosa« i »Confutatis iz »Rekvijema«, te »Adagio« iz klavirskog koncerta.

Koncert je trajao sat i pol u vrućem ozračju samostana sv. Franje u Rovinju. Terzić je bio zadovoljan organizacijom ovogodišnjeg Baromus festivala, istaknuvši raznolikost programa i pozitivnu reakciju publike.

- Iznenadio me koncert Martine Filjak i Monike Leskovar, jer je igrala Hrvatska nogometna reprezentacija, a imali smo punu crkvu, rekao je Terzić.

Festival je ponudio klasičnu i eksperimentalnu glazbu. Terzić je istaknuo uspjeh koncerta saksofonista Gordana Tudora i gitarista Mislava Režića, koji su izveli suvremenu eksperimentalnu glazbu.

- Cilj mi je ponuditi raznoliki sadržaj, pa i ovaj jazz za kraj. Počeli smo klasično, ali smo se kasnije upustili u eksperimentiranje, dodao je Terzić.

Ekskluzivnost i kvaliteta

Organizacija je prošla ležerno, bez većih problema, unatoč stresu i brojnim detaljima koje je trebalo riješiti.

- Problema uvijek ima, ali nekako gledam da probleme ne ističem, gledam pozitivno i ako se neka vrata zatvore, onda je bolje pustiti ih tako zatvorena. Muzičar sam pola života i poznajem scenu. Dobivam puno ponuda izvođača iz cijelog svijeta, sve radim sam, nemam tim, zaključio je Terzić.

Festival je uspješno završio, a Terzić već planira program za sljedeću godinu, naglašavajući važnost ekskluzivnosti i kvalitete izvođača. Nažalost, do objave imena izvođača 21. BaRoMusa morat ćemo se još strpiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter