ZAVRŠEN 20. BAROMUS FESTIVAL

Ovacije publike za fantastičan Šimun Matišić Quartet

| Autor: Glas Istre
Baromus festival

Baromus festival


Ovacije publike za fantastičan koncert Šimun Matišić Quarteta održan sinoć u rovinjskoj crkvi sv. Franje označile su završnicu ovogodišnjeg jubilarnog programski bogatog 20. BaRoMus Festivala. Glazbeni događaj za pamćenje potpisali su vrhunski glazbenici, ponajbolji instrumentalisti u regiji - Krunoslav Levačić (udaraljke), Dani Bošnjak (flauta) i Zvonimir Šestak (kontrabas), okupljeni u sastav koji predvodi Šimun Matišić, višestruko nagrađivani mladi vibrafonist i skladatelj bogate i zanimljive karijere. Koncert je posebno obilježilo dojmljivo razumijevanje među glazbenicima, koji su svoju radost vrhunskog muziciranja prenijeli i na publiku, a Šimun Matišić Quartet predstavio je zanimljiv spoj klasike, suvremene glazbe i jazza.

Na rovinjskoj pozornici BaRoMusa ovaj je sastav osebujnih majstora glazbe izveo jedinstvene obrade djela W.A.Mozarta (Lacrimosa i Confutatis iz Requijema – KV 626, Andante iz koncerta za flautu i harfu u C – duru - KV 299 i Adagio iz klavirskog koncerta - KV 467) u jazz maniri te u drugom dijelu koncerta upečatljive začudnom i emotivnom atmosferom bogate kompozicije Šimuna Matišića Invocation i Babie's blues.

Bila je to prava glazbena raskoš u kojoj je klasika uranjala u jazz i jazz izlazio iz nje, a unikatni aranžmani i vrhunsko muziciranje osebujnih glazbenika svjetskih referenci iz izvedbe u izvedbu otvarali su nove glazbene svjetove u prvom dijelu utemeljene u klasici W. A. Mozarta, a u drugom je zaiskrio „sav taj Matišićev jazz“ s natruhama eksperimentalne glazbe. Koncert je na zahtjev oduševljene publike dobio i dodatak, a kao bis je izvedena Mozartova Uvertira iz opere Figarov pir - KV 492.

Ukratko: bio je to koncert koji će dugo pamtiti brojna publika BaRoMusa, glazbenog festivala kojeg već dva desetljeća ustrajno osmišljava i vodi maestro Domagoj Terzić, koji je i njegov osnivač.

Zadovoljstvo publike dijelili su i glazbenici, a nakon koncerta Šimun Matišić je kazao: „Prije svega želim zahvaliti maestru Domagoju Terziću na pozivu. Ja sam drugi put ovdje i zapravo drugi ili treći put izvodim večerašnji program. To su skladbe Mozarta u našim aranžmanima, uz neke moje autorske skladbe i koncert je, po mom mišljenu, prošao prekrasno: bilo je puno ljudi, akustika je bila fenomenalna i bila nam je prijatelj tijekom cijelog nastupa.“

Flautist Dani Bošnjak više je puta nastupio na BaRoMusu gdje je prisutan od osnutka Festivala, a nakon sinoćnjeg koncerta je izjavio: „Želim iskazati veliko poštovanje prema maestru Domagoju Terziću koji je BaRoMus osnovao s najboljim umjetničkim namjerama. Plovili smo zajedno kroz svakakve nevere i bonace i evo BaRoMus Festival je doživio 20 godina. To su veliki uspjesi za jednog čovjeka koji vodi ovakvu manifestaciju. Mnogi Festivali imaju iza sebe vrlo velike organizacijske strukture, i gradove, pa čak i države, a Domagoj, iako ima pomoć i Grada Rovinja, i Ministarstva, i drugih sponzora, ipak je sam u organizaciji i on je taj koji je sve pokrenuo i sve ovo napravio“

Govoreći o sinoćnjem koncertu Bošnjak je kazao: „Napravili smo nešto potpuno drukčije, projekt traje već određeni broj godina i cijeli se sastav razvija u jednom stilu koji je očito prepoznatljiv. Tu je bilo dosta Mozartove glazbe, ali i Šimunove glazbe. Ovo je Šimun Matišić Quartet. Šimun Matišić je sada eminentan kompozitor, iako još u mladim godinama vlada hrvatskom scenom, a u sljedeće dvije ili nekoliko godina i svjetskom glazbenom scenom. Kao vrlo mlad kompozitor iza sebe već ima skladanu prvu simfoniju. To su veliki zahvati za tako mladog čovjeka i ja sam neobično sretan da se ovakav sastav na ovaj način mogao okupiti s ovakvim biserima. Iskreno mi je zadovoljstvo da se sve to događa u Rovinju kod maestra Domagoja Terzića u jednom vrlo posebnom prostoru i pred vrlo posebnom publikom koja je ne samo internacionalna već i domaća i s velikom pažnjom prepoznaje sve to što se radi. Jednostavno nemam dovoljno riječi da bih nahvalio Festival, ali i ovo što se večeras dogodilo“:

Kruno Levačić, koji je sudjelovao u svim dosadašnjim projektima Šimuna Matišića, uz zahvalu organizatoru koncerta i njegovim suradnicama, kazao je: „Ovo je bilo stvarno prekrasno iskustvo. Prostor u kojem smo nastupili je fenomenalan. Akustika je predivna. Svirao sam u mnogim crkvama, ovdje je bio jako ugodan zvuk, možda najugodniji do sad od svih crkva u kojima sam nastupio. A publika je divna, band je meni fantastičan i dinamika mi je bitna, a ovo je bend koji poštuje dinamiku. Svi se pažljivo slušamo, imamo nisko nabačene note s krila, 'centaršutevi i to' - tako ja to zovem. Sve se sluša i prilagodi se svakome – divota!“

BaRoMus Festival, koji već dva desetljeća klasičnu glazbu predstavlja u širokom spektru od remek djela klasične glazbene literature do umjetničkih izraza eksperimentalne glazbe, crossovera i jazza, održava se pod umjetničkim vodstvom maestra Domagoja Terzića, koji je i osnivač Festivala. I ove je godine BaRoMus u svom jubilarnom izdanju u Rovinju ugostio snažne umjetničke osobnosti, glazbenike i sastave visoke svjetske razine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter