Vrtlog koji ostaje iza riječi

Trio More dva do tri objavio prvi studijski album

| Autor: Ian Tataj
(Press)

(Press)


Autorski trio More dva do tri, kojeg čine Katarina Kralj Kreković (vokalistica), Gordan Kreković (klavir) i Istranin Zvonimir Višić (bubnjevi), objavio je jučer svoj prvi studijski album "Vrtlog koji ostaje iza riječi".

Osam pjesama na albumu povezano je konzistentnom estetikom u kojoj se naslućuju različiti glazbeni utjecaji, možda ponajviše iz jazza, te ponešto iz klasike, minimalizma i etno glazbe. U izričaju i tematici poetična, glazba sastava More dva do tri teži protočnosti, a zvukovni prostor uokviruju ženski vokal, klavir i bubnjevi.

Album otvara klavirska improvizacija na početku pjesme "Zvuk", a instrumentalna se poetičnost brzo premiješta u stihove. U drugoj se skladbi pod nazivom Vrijeme ozračje pretvara u mirnu asertivnost i kontemplaciju o protoku vremena. Potom slijedi instrumental "Tri do četiri" sa začudnim ritmičkim obrascem te tri izrazito lirične pjesme "Oslikana odrazom", "Boja mora" i "Kuća od niti".

One su najava za najdužu pjesmu na albumu "Kalifront" koja kako tematski, tako i glazbeno potiče na otkrivanje i pokret. Album završava skladbom "Vrtlog koji ostaje iza riječi" u kojoj svega nekoliko apstraktnih stihova prolazi harmonijsku i ritmičku transformaciju do grandiozne solističke improvizacije na bubnjevima.

Autor svih skladbi i tekstova na albumu je Gordan Kreković, a aranžmanima su doprinijeli svi članovi trija. "Vrtlog koji ostaje iza riječi" snimio je Ivan Mihaljević u Supersonic Songbird studiju u razdoblju između lipnja 2023. i lipnja 2024.godine. Osim za ulogu tonskog snimatelja, Ivan je također zaslužan za miks i mastering albuma, kao i za vokalni trening u pripremi snimanja pojedinih skladbi. Naslovnicu albuma nacrtao je i grafički oblikovao Stefan Manojlović.

U svrhu najave prvog albuma, trio je održao koncert u zagrebačkom klubu Buena Vista 27. lipnja. U odličnoj atmosferi uživo su izveli sve pjesme s albuma, a osim domaćina More dva do tri, publici su nekoliko pjesama odsvirali i gosti benda: kantautor Grgur Višić u pratnji brata Zvonimira na bubnjevima te vokalistica Vana Beara u pratnji Ivana Mihaljevića na gitari.


Podijeli: Facebook Twiter