20. BAROMUS

Ovacije publike za vrhunski nastup gitarskih virtuoza Zorana Dukića, Petrita Çekua, Maroja Brčića i Tvrtka Sarića u Rovinju

| Autor: Glas Istre
Hrvatski gitarski kvartet

Hrvatski gitarski kvartet


Veličanstvenim nastupom impresivnih gitarskih virtuoza Zorana Dukića, Petrita Çekua, Maroja Brčića i Tvrtka Sarića, okupljenima u Hrvatski gitarski kvartet sinoć je nastavljen koncertni program ovogodišnjeg 20. BaRoMusa, koji se u Rovinju održava do 16. srpnja. Koncertna večer, na kojoj se tražilo mjesto više, održana je na tradicionalnoj festivalskoj pozornici u rovinjskoj crkvi sv. Franje, prostoru koji je i ovaj put zadivio svojom akustikom.
Naime, profinjena tonska paleta gitara vrhunskih glazbenih umjetnika maksimalno je došla do izražaja u akustički vrlo zahvalnom prostoru crkve sv. Franje koji je na najbolji mogući način doprinio savršenstvu ukupne zvučne slike. Slušatelji su mogli uživati u širokoj paleti dinamičkog nijansiranja tijekom izvedbi (od pianissima do fortea) koja je bila savršeno čujna u svakom kutku crkve. Crkva sv. Franje se tako još jednom potvrdila kao idealan prostor za komorno muziciranje i za održavanje koncerata ozbiljne glazbe.
Koncertni program rovinjskog gostovanja višestruko nagrađivanog Hrvatskog gitarskog kvarteta uključivao je skladbe hrvatskih skladatelja pisane za gitarski kvartet (Anđelko Klobučar – Preludij i Miroslav Miletić - Suite du bourdon), te orkestralna djela Sergeja Prokofjeva, Edvarda Griega (Holberg Suite, obr. Petrit Çeku ), Sergeja Prokofjeva (odabrani stavci iz suite Romeo i Julija, op. 75, obr. Tvrtko Sarić ) i Luke Sorkočevića (Simfonija br. 3, obr. Tvrtko Sarić). Njihove su izvedbe bile precizne i čiste, do kraja izrađene i minuciozno dotjerane što je posebice bilo čujno u polifonim dijelovima izvedenih kompozicija. Sjajni Hrvatski gitarski kvartet impresivnim izvedbama oduševio je publiku, s kojom tijekom cijelog koncerta postiže posebnu sinergiju i bliskost. Koncert je okončan pozivom na bis i ovacijama zadovoljnih posjetitelja, a što je još jedan pokazatelj da je nastup Hrvatskog gitarskog kvarteta bio pun programski pogodak 20. BaRoMusa, kojeg s ogromnim entuzijazmom pomno osmišljava umjetnički voditelj i osnivač Festivala, maestro Domagoj Terzić, a koji je i sam gitarist.

„Želio bih posebno zahvaliti vjernoj publici BaRoMusa, i ovaj je koncert dokaz da je publika željna visoke kulture i kvalitetnih koncerta, ali i potvrda da su konstanta i kontinuitet važni u svakom polju ljudskog djelovanja“, rekao je nakon koncerta maestro Domagoj Terzić.

Zadovoljstvo uspješnim koncertnim nastupom i organizacijom BaRoMusa izrekli su i glazbenici.

„Lijepi ljetni koncerti su posebnost cijelog Mediterana. Nigdje na svijetu nema ove posebne atmosfere, samo se tu odvija ljetna kultura na ovakav način. Stoga mislim da to moramo njegovati i zahvalan sam maestru Domagoju Terziću koji to radi na vrhunski način sa sjajno artikuliranim programima svake godine. Smatram da je to važno ne samo za Rovinj, nego za cijelu mediteransku kulturu jer ja taj prostor doživljavam kao jedinstven.

Što se tiče našeg gitarskog kvarteta, ovaj je sastav za nas prilika da sviramo kompozicije koje ne možemo svirati na jednoj gitari i to mi pokušavamo maksimalno iskoristiti. U obradama orkestralnih skladbi pokušavamo svakoj gitari dati podjednaku važnost i to je poseban doživljaj kada se svi članovi kvarteta mogu izraziti u potpunosti“, kazao je Petrit Çeku.

„Ovdje je uvijek zadovoljstvo nastupiti, a pogotovo nam je čast biti tu u ovoj obljetničkoj godini BaRoMusa. Biti tu i svirati u ovom prekrasnom prostoru uz publiku koja je predivna je jedno posebno iskustvo. Nisam očekivao po ovoj vrućini toliko ljudi, ali crkva je bila puna i čast mi je što smo dio ovog sjajnog Festivala. Čestitam maestru Domagoju Terziću na predanom radu i na organizaciji ovog fantastičnog projekta“, kazao je Zoran Dukić.

Hrvatski gitarski kvartet od 2016. uspješno se predstavlja u Hrvatskoj i inozemstvu, a za koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama 2017. godine nagrađeni su nagradom Orlando. Sastav ima i nekoliko nominacija za nagradu Porin.

Veliki finale ovogodišnjeg 20. BaRoMus Festivala na programu je u utorak 16. srpnja kada će nastupiti Šimun Matišić Quartet. Sastav predvodi višestruko nagrađivani mladi glazbenik bogate i zanimljive karijere vibrafonist Šimun Matišić (1996.), kojem će se u Rovinju pridružiti Zvonimir Šestak, kontrabas, Kruno Levačić, udaraljke i Dani Bošnjak, flauta. Riječ je o velikim umjetničkim individuama, osebujnim glazbenim ličnostima spojenim u zanimljiv crossover kvartet koji se temelji na prožimanju glazbenih jezika klasike i jazza, a na pozornicu BaRoMusa donijet će spoj glazbe velikog W. A. Mozarta i autorskih skladbi Šimuna Matišića. Koncert u rovinjskoj crkvi sv. Franje počinje u 21 sat, a ulaz je slobodan.

BaRoMus Festival, koji se kroz dva desetljeća etablirao kao prepoznatljivi glazbeni doživljaj grada Rovinja te se pozicionirao u sam vrh nacionalnih manifestacija u domeni ozbiljne glazbe, održava se zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Rovinja, Turističke zajednice grada Rovinja i Adris grupe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter