VELIKANI METALA

FOTOGALERIJA / Nastupili Cavalera Conspiracy i Infernal Tenebra: Beskompromisna brazilska eksplozija žestine

| Autor: Tea Tidić


Pakleno vruća ljetna noć u dvorištu Rojca na open air stageu Kluba Kotač ugostila je vrhunsku koncertnu večer koju su pohodili brojni fanovi žestokog metala iz cijele Istre i šire.

Dva sjajna sastava bila su pravi mamac za iskonske ljubitelje metala - tako su koncertnu večer otvorili dobro znani pulski Infernal Tenebra, koji doduše rijetko nastupaju u Puli, no dobro su znani na brojnim svjetskim pozornicama, te su, između ostalog, nastupali i s grupama kao što su Behemoth, Gojira, Kreator, Exodus, Fear Factory, Devin Townsend i drugi, te na velikim festivalima u Britaniji, Sloveniji, Češkoj, Rumunjskoj, a od brojnih turneja valja izdvojiti i turneju po Japanu.

(Snimila Tea Tidić)(Snimila Tea Tidić)

U svom opusu imaju tri albuma - »New Formed Revelations«, »As Nations Fall« i »Origins of Hate«, a virtuoznom svirkom i odlično uigranom izvedbom pokazali su pulskoj publici zašto su i opravdano cijenjeni na svjetskoj metal sceni. I da je bio samostalni koncert Infernal Tenebre, bilo bi to sasvim dovoljno da publika zadovoljna onim što je dobila ode iz Kluba Kotač, no večer, koja je odlično počela, imala je isto takav nastavak.

Oduševljeni fanovi

Zvijezde večeri bile su ikone metala, braća Max i Iggor Cavalera, koji su zadužili metal scenu kao članovi brazilske Sepulture još krajem osamdesetih i ranih devedesetih kultnim albumima kao što su »Beneath the Remains« i »Arise«, gdje su s potonjim albumom postali svjetske zvijezde, što su tada i dokazali na svjetskoj turneji. Sa Sepulturom su objavili šest albuma, od kojih još svakako valja izdvojiti «Roots», a nakon razlaza u bendu, braća nisu razgovarala puno desetljeće.

(Snimila Leona Teodorović)(Snimila Leona Teodorović)

U međuvremenu su nastavili sa svojim projektima, poput vrlo uspješnog Soulfly Maxa Cavalere, no njihovo ponovno udruživanje u sastavu Cavalera Conspiracy fanovi su s oduševljenjem dočekali. A tako ih je dočekala i pulska publika, kad su brazilske metal legende stupile na pozornicu i beskompromisno servirale eksplozivnu energiju utkanu u žestoke rifove i energične dionice ritam sekcije. Max Cavalera se pokazao kao vrhunski frontman te je cijeli koncert publika reagirala na svaki njegov poziv za pjevanje, a nije izostao ni nezaobilazni mosh pit, ruke u zraku i povici podrške. Max se potrudio pa je naučio i koju riječ hrvatskog jezika – pa je pulsku publicu pozdravio na tečnom hrvatskom «dobro večer», a u jednom trenutku, također na hrvatskom, uzviknuo je – «ruke gore!», a puno dvorište Rojca je bilo ispunjeno rukama dignutim u zrak.

(Snimila Leona Teodorović)(Snimila Leona Teodorović)

Bez pauze Cavalera Conspiracy nizali su kako pjesme iz svog opusa, tako i iz prijašnjeg koji su stvorili sa Sepulturom – »Antichrist«, »Schizophrenia«, »Escape the Void«, kao i kultni »Chaos AD«, »War for Territory«… samo su neke od pjesama koje je ovaj sastav predvođen braćom Cavalera beskompromisno servirao pulskoj publici te je doveo do ekstaze, a u jednoj trenutku, uz zvuke »Carmine Burane« i projekciju odali su počast svojoj preminuloj majci, Vanii Cavalera.

Djelić povijesti

Iako se poslovično pulsku publiku naziva poprilično teškom i kritičnom, impresivan koncertni spektakl koji su Cavalera Conspiracy izveli ostavio je samo zadovoljne izraze na licima brojnih posjetitelja. Znoj se svima slijevao s lica zbog izuzetno tople večeri, ali to nije nimalo omelo fanove da u prvim redovima svo vrijeme skaču, pjevaju i dižu ruke u zrak u znak podrške braći Cavalera.

(Snimila Leona Teodorović)(Snimila Leona Teodorović)

Na samom kraju, publika je očekivala bis, koji se nije dogodio. No dogodio se djelić povijesti - brazilske legende metala, pulskoj publici, među kojima bili i neki koji prate njihov rad puna četiri desetljeća, koliko su braća Cavalera prisutna na glazbenoj sceni, izveli su sjajan koncert za pamćenje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter