piano poola

Kraj pulskog pijanističkog festivala uz fantastičnog Jana Nikovića

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Leona Teodorović)

(Snimila Leona Teodorović)


U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula pred brojnom publikom u toploj ljetnoj noći, iako je svugdje okolo bilo pregršt programa, zaključen je koncertni ciklus Piano Poola uz nastup mladog hrvatskog pijanista Iana Nikovića, iznimno karizmatičnog i kvalitetnog. Program koji je izveo za pulsku publiku i goste isti je s kojim će se predstaviti i natjecati na prestižnom Leeds pijanističkom natjecanju.

Na trenutke se činilo kao da se spojio s klavijaturom, u lirsko-epskoj, nježno-strastvenoj, tehnički preciznoj i fantastičnoj izvedbi, pokazavši i dojmljiv scenski nastup i sasvim posebnu karizmu, a kako smo vidjeli i nakon koncerta, jednostavno, skromno, kako i odlikuje osobama koje su dobre u svom poslu. A on je i više nego dobar mladi pijanist. Iako je ponekad nezahvalno dodijeliti nekoj talentiranoj osobi epitete - jer sam talent govori o osobi i njezinim dometima i mogućnostima, reći da je njegova izvedba bila posebna, još je i premalo.

Repertoar je bio tako osmišljen da je svojim gustim, aluzivnim glazbenim tkivom vodio nazočne u neke daljnje, drevnije svjetove pune lijepih osjećaja i emocija, vibracija i želja.

Na programu su bila djela Domenica Scarlattija, Ludwiga van Beethovena, Claudea Debussyja, Aleksandra Skrjabina i Franza Liszta.

Velikani koji su obilježili različite glazbene epohe, čija su djela atemporalna, zahtijevaju iznimnu tehniku i pripremljenost, ali ostavljaju i puno prostora za osobni pristup svakoj noti, s osebujnom dinamikom i bogatim kontrapunktom. U njegovoj izvedbi kao da se iza svake note rađala još jedna priča.

Jan Niković (Zagreb, 2001.) višestruki je pobjednik državnih natjecanja (kao solist 2015., 2017. i 2019., te kao član komornih sastava 2013., 2014., 2015., i 2018.). Također je pobjednik međunarodnih pijanističkih natjecanja Mladi virtuozi (Zagreb, 2018.), "Giuliano Pecar" (Gorizia, Italija, 2017.), Sonus op. 2 (Križevci, 2016.), EPTA natjecanje (Osijek, 2015.), "Zlatko Grgošević" (Zagreb, 2014.) i Ars Nova (Trst, Italija, 2014.). Dobitnik je i brojnih posebnih nagrada, a 2020. osvojio je Yamaha Scholarship Award 2019./2020. koju dodjeljuje Yamaha Music Foundation of Europe.

Godine 2014. odabran je među 12 kandidata iz cijeloga svijeta za Junior Music Camp u Barceloni, gdje je imao priliku raditi sa svjetski poznatim pijanistom Lang Langom i nastupiti s njime četveroručno.

Ovim koncertom privodi se kraju taj koncertni ciklus čiji su kreatori pijanisti Marijan Đuzel i Vesna Ivanović Ocwirk.

Vrijedi istaknuti da je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog solistički nastupio uz Zagrebačku filharmoniju, a također je solistički nastupio sa Zagrebačkim solistima.

Sedmerostruki je dobitnik nagrade Oskar znanja koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a 2020. godine primio je i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Scarlatti u svojim djelima ima elemente glazbenog baroka, pa i rokokoa, što je mladom pijanistu pružalo mogućnost da se kreativno izrazi, a Beethovenove su sonate uvijek poseban izvor nadahnuća.

Veliki majstor impresionizma Debussy vrlo je zahtjevan, ali i zahvalan za solističke koncerte, kao i tehnički bogate sonate Aleksandra Skrjabina i snažne lirske tonove Lisztove "Španjolske rapsodije".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter