POD OTVORENIM NEBOM

Najljepše operne i operetne arije na Fantaziji

| Autor: Sandra CERIN
(Snimila: Sandra Cerin)

(Snimila: Sandra Cerin)


U Rovinju se održao nezaboravan doživljaj za sve ljubitelje klasične glazbe kroz koncert u jedinstvenom ambijentu kamenoloma Fantazija. Ovaj kamenolom, smješten među stijenama drevnog rudarskog nalazišta na lokaciji Monfiorenzo u Rovinju, pružio je savršenu pozornicu s izvanrednom akustikom i intimnom atmosferom za izvođenje nekih od najpoznatijih arija iz svijeta opere i operete.

Ova lokacija, poznata i kao geološki spomenik, u kombinaciji s glazbom savršeno je ujedinila prirodnu ljepotu, glazbenu umjetnost i eleganciju, stvarajući jedinstvenu sinergiju.

Umjetnička važnost kamenoloma

Ronald Braus publiku je pozdravio na talijanskom, engleskom i njemačkom, istaknuvši kulturnu i umjetničku važnost kamenoloma.

Nakon Brausovih riječi, na pozornici su mu se pridružili renomirani izvođači: sopranistica Lidija Horvat-Dunjko, tenor Siniša Galović, mezzosopranistica Blanka Tkalčić i pijanist Mario Čopor.

Koncert je otvorila Lidija Horvat-Dunjko izvedbom Aria Musette iz Puccinijeve opere "La Boheme" u znak sjećanja na stotu godišnjicu smrti velikog kompozitora Giacoma Puccinija.

Tijekom večeri, izvođači su se smjenjivali na pozornici, dok su njihove izvedbe ispraćene pljeskom.

Prvi dio koncerta uključivao je niz poznatih arija, poput "Habanere" iz Bizetove "Carmen", te dijelove iz opera "Figarov pir" i "Rigoletto". Drugi dio bio je posvećen operetama, s najpoznatijim arijama i duetima iz "Vesele udovice", "Grofice Marice", "Šišmiša" i "Judite".

Manji organizacijski izazovi

Iako je večer protekla u dobrom ozračju, nije prošla bez manjih propusta pa tako publika nije dobila program s rasporedom izvedbi, što je otežalo praćenje događanja. Unatoč tome, posjetitelji su mogli uživati u osvježavajućim sokovima ili čašici vina, a gotovo sva su mjesta bila popunjena pa je tako u prvim redovima nastala mala gužva i nervoza dok su posjetitelji pokušavali pronaći slobodno mjesto.

Braus je kao voditelj programa zadržao je pažnju prisutnih svojim pomalo sarkastičnim humorom. Njegovi komentari i dosjetke izmamili su osmjehe i dodatno obogatili večer. Osim kao voditelj, Braus je impresionirao publiku svojim baritonskim izvedbama, ostavljajući duboki dojam na sve prisutne.

- U kazalištu je najčešće idealna akustika, a ovdje se zbilja treba potruditi da ona bude zadovoljavajuća kako za izvođače, tako i za publiku. Ovaj koncert je zasebna manifestacija kojom je Turistička zajednica željela promovirati ovaj kamenolom koji je od prije nekoliko godina otvoren za javnost i spada među raritetnije i važnije kamenolome ovog tipa, zaključio je.

Koncert je završen s dvije hrvatske kompozicije "Život je lijep" od Đele Jusića i svima poznatom "Jalta Jalta". Na kraju koncerta Turistička zajednica grada Rovinja uručila je svim izvođačima nagrade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter