48. SUSRETI PUHAČKIH ORKESTARA ISTRE

POGLEDAJTE VIDEO / Rijetko viđen glazbeni spektakl: 600 svirača iz 17 orkestara zajednički zasviralo na glavnom bujskom trgu

| Autor: Luka JELAVIĆ


Oko 600 glazbenika iz 17 puhačkih orkestara iz hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela Istre pripremilo je i na glavnom bujskom trgu tijekom vikenda održalo rijeko viđen glazbeni spektakl. Bili su to sudionici 48. susreta puhačkih orkestara Istre koji su od 14 sati, još u vrijeme proljetne topline, počeli sa svirkom i nisu prestajali sve do večernjih sati.

Zajednička "Oda radosti"

Defile od Trga slobode do Trga J. B. Tita otvorili su domaćini, Limena glazba Zajednice Talijana Buje, a zatim su slijedili puhački orkestar Breg iz Doline kod Trsta, Limena glazba Glazbenog društva Sokol iz Buzeta pa puhački orkestar iz Izole, zatim orkestar Glazbenog društva "Spinčići" iz istoimenog sela podno drevnog Kastva, slijedili su članovi Gradskog orkestra Labin, Puhački orkestar Lovran, Filharmonija iz Santa Barbare (Milje - Muggia), pa Limena glazba Pazin, Puhački orkestar grada Pule, Limena glazba Rovinj, Puhački orkestar iz Sv. Antona, Limena glazba KUD-a "Matko Laginja" Sv. Lovreč, Limena glazba Zajednice Talijana "Giovanni Palma" iz Tara, Brass Band Zajednice Talijana Vižinada, Limena glazba grada i Zajednice Talijana Vodnjan, Puhački orkestar "Naša sloga" Babići, a defile su zaključili članovi Limene glazbe Roč.

Kako su orkestri puni različitih instrumenata, tako su i po sastavu djelovali šaroliko, u njima su svirali i mladi i oni stariji i iskusniji.

Program je nastavljen na glavnom bujskom trgu gdje su se svi glazbenici posložili, da bi na početku službenog dijela programa hrvatsku himnu izveli svirači iz Sv. Lovreča Pazenatičkog. Talijansku su himnu izveli zajedno puhački orkestri zajednica Talijana Buje i Vižinada, a slovensku udruženim snagama i instrumentima orkestri iz Izole i Sv. Antona. Posebno je bilo dojmljivo kada su se sjedinili svi orkestri, složili su se po instrumentima, zauzeli cijeli trg i odsvirali poznatu Odu radosti, himnu Europske unije. Zaista, spektakularno.

U ime domaćina sve sudionike pozdravila je predsjednica bujske Zajednice Talijana Lena Korenika i zahvalila se svima koji su došli u Buje, ali i brojnim volonterima koji su bili uključeni u organizaciju velikog glazbenog događaja. Potporu ovim susretima bogate tradicije dala je i istarska dožupanica Jessica Acquavita, a na dolasku, bogatom programu i njegovanju tradicije i glazbene baštine zahvalio je svima i bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin.

Na trgu se i plesalo

Zatim su se orkestri pojedinačno predstavili s po tri melodije, filmske, zabavne, popularne i rado slušane, što je mnoge građane pa i pojedine glazbenike, dok su čekali na nastup, navelo da na trgu zaplešu.

Susreti puhačkih orkestara (negdje i orkestara limene glazbe) održavaju se od ožujka 1976. godine, kada je u Babićima kod Umaga bio priređen prvi, a za dvije godine Babići će biti domaćini pedesetog susreta takvih orkestara iz cijele Istre, orkestara koji su još davno svojom glazbom i nastupima zanemarili granice, njegujući zajedništvo i jedinstveni jezik glazbe. Ovakvi susreti se od te 1976. godine održavaju u mnogim mjestima na području geografskog poimanja Istre, a mnogi se sjećaju da su susreti u Bujama bili održani i 2010. godine.

Tu nema nadmetanja, nema ocjena, a svim je orkestrima zajedničko da njeguju dugu, dugu tradiciju sviranja, jedne od istarskih posebnosti. Sljedeće godine susreti puhačkih orkestara i sastava limene glazbe bit će održani u Roču.

Glavni organizatori ovogodišnjeg susreta su Zajednica Talijana Buje i Grad Buje, koji je ujedno i pokrovitelj zajedno s Istarskom županijom, a važan doprinos ovom susretu koji će se dugo pamtiti dali su sponzori i brojni volonteri uključeni u organizaciju. Kada su svi gosti završili svoje nastupe, građane je do dugo u noć zabavljao je legendarni sastav Bukaleta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter