USUSRET DORI 2023

Uskoro ćemo znati tko bi mogao osvjetlati obraz Hrvatskoj na Eurosongu

Kroz četiri subote natjecatelji ovogodišnje Dore, među kojima su i istarski predstavnici Barbara Munjas i grupa Top Of The Pop, predstavit će se u kratkim razgovorima s voditeljicom Mijom Negovetić, odgovarati na pitanja fanova i ponešto odsvirati

| Autor: Mladen RADIĆ
Prošle je godine u Torinu trijumfirao ukrajinski Kaluš orkestar pjesmom "Stefania" (EPA)

Prošle je godine u Torinu trijumfirao ukrajinski Kaluš orkestar pjesmom "Stefania" (EPA)


Prva od četiri emisije "Ususret Dori 2023" bit će prikazana na Drugom programu Hrvatske televizije u subotu 14. siječnja u 19, 05 sati, objavljeno je na stranicama HRT-a. Kroz četiri subote natjecatelji ovogodišnje Dore predstavit će se u kratkim razgovorima s voditeljicom Mijom Negovetić, odgovarati na pitanja fanova i ponešto odsvirati. Bit će to prilika da se prikažu i spotovi za pjesme koje su se kvalificirale u finale Dore, hrvatskog natjecanja za pjesmu Eurovizije. U prvoj emisiji gostuju Detour, Tajana Belina, The Splitters, Patricia Gašparini i Harmonija disonance. Scenarist emisije je Alen Đurica, novinarsku palicu drži Zlata Mück, a urednik emisije je Željko Mesar.

Konkurencija

Finalna večer ovogodišnje Dore održat će se u subotu 11. veljače u Opatiji u sportskoj dvorani "Marino Cvetković" u izravnome prijenosu na HTV-u. U konkurenciji je 18 izvođača od kojih dvoje iz Istre - Barbara Munjas koja se natječe s pjesmom "Putem snova" (Barbara Munjas, Alen Bernobić - Barbara Munjas - Alen Bernobić) i grupa Top Of The Pop ft Mario 5reković s pjesmom "Putovanje" (Bruno Krajcar - Danijel Načinović - Nikola Milat).

Barbara Munjas (Snimili Ira & John)Barbara Munjas (Snimili Ira & John)

Oni će se za pobjedu koja će ih odvesti na 67. Eurosong u Liverpool boriti s Damirom Kedžom koji se natječe s pjesmom "Angels and demons", Meri Andraković nastupa s "Bye bye blonde", Martha May s "Distance", Tajana Belina stiže s pjesmom "Dom", Đana će natjecati s pjesmom "Free Fallin?", Boris Štok pokušat će do Liverpoola doći s pjesmom "Grijeh", Maja Grgić će svoje umijeće pokazati pjesmom "I still live", Patricia Gasparini izvesti će pjesmu "I will wait".

Top Of The Pop (Snimio Miroslav Matijašević Cro Blogger)Top Of The Pop (Snimio Miroslav Matijašević Cro Blogger)

Krešo i Kisele kiše dolaze s pjesmom "Kme kme", Eni Jurišić izvest će "Kreni dalje", The Splitters nastupaju s "Lost and found", Yogi će pjevati "Love at first sight", Let 3 u novom poglavlju u dugoj karijeri predstavit će se pjesmom "Mama šč!", Detour će pokazati kako zvuči "Master Blaster", Hana Mašić konkurira s pjesmom "Nesreća", a Harmonija Disonance s pjesmom "Nevera (lei, lei)". U rezervi su pjesme Lana Mandarić Lanchi s pjesmom "Sama", Mirna Škrgatić s pjesmom "Odlazi", Voice For You s pjesmom "On the same train" i Rosanna Kumerle s "Talking to me".

Uspjesi

Podsjetimo, prošle godine na Dori je pobijedila Mia Dimšić s pjesmom "Guilty pleasure" koja je međutim zaustavljena u prvom krugu natjecanja koje je održano u Torinu gdje je na koncu trijumfirao ukrajinski Kaluš orkestar pjesmom "Stefania" posvećenoj pjevačevoj majci. Ta je pjesma u međuvremenu postala jedan od simbola ukrajinskog otpora ruskoj agresiji. Iako bi se prema pravilima iduće natjecanje trebalo održati u zemlji iz koje pobjednička pjesma dolazi, zbog očitog razloga, tj. rata koji i dalje bjesni Ukrajinom, organizacija je ove godine pripala Ujedinjenom kraljevstvu čiji su izvođači na ovom natjecanju trijumfirali pet puta, a rekordnih 16 puta plasirali su se drugi. Tako je bilo i prošle godine kada je na drugom mjestu završio Sam Ryder, no Britanci će se opet morati isprsiti s troškovima organizacije pod uvjetom da im je ostalo dovoljno para u kasi nakon što su prošle godine na čelu vlade promijenili dva premijera i jednu premijerku.

Prošlogodišnja pobjednica Dore - Mia Dimšić (EPA)Prošlogodišnja pobjednica Dore - Mia Dimšić (EPA)

Ukrajina je na prošlom natjecanju nakon glasanja nacionalnih stručnih žirija bila četvrta da bi je na vrh doveli glasova publike koji su joj donijeli 631 bod.

Inače, najuspješnija zemlja u povijesti natjecanja za pjesmu Eurovizije je Irska s čak sedam pobjeda, a među pobjednicima nalazi se i jedna osvojena pod zastavom Jugoslavije, no radilo se o hrvatskom bendu Riva koji je s Emilijom Kokić ljubitelje europopa oduševio s "Rock me baby". Nakon toga se hrvatski izvođači i izvođačice baš i nisu proslavili za razliku od nekih kolega iz susjedstva, ali možda baš ove godine domaći autori glazbe i stihoklepci uspiju sklepati i vizualno osmisliti nešto će pokazati Europi i ostatku svijeta da sport nije jedino u čemu Lijepa naša svoje konje za trku ima.

Dora 2023.Dora 2023.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter