Art-kino Cineast vraća se u četvrtak

Film o migrantskim kretanjima "Ja, kapetan"

| Autor: Ian Tataj
Film je baziran na istinitim događajima (Foto: Press)

Film je baziran na istinitim događajima (Foto: Press)


U sklopu Art-kina »Cineast« u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Vodnjan ovog će četvrtka, s početkom u 21.30 sati, u Bašti u Vodnjanu biti prikazano još jedno filmsko ostvarenje. Radi se o drami »Ja, kapetan« talijanskog redatelja Mattea Garronea. Film, međunarodna koprodukcija Italije, Belgije i Francuske, bazirana je na Garroneovoj ideji inspiriranoj pravim pričama migrantskih kretanja iz Afrike prema Europskim zemljama, a sniman je u Senegalu, Maroku i Italiji.

»Ja, kapetan« svojevrsna je epska priča o tinejdžeru koji sa svojim rođakom odluči napustiti Dakar u Senegalu te se zaputiti do Europe. Priča o Seydouu i Moussi moderna je odiseja u kojoj dvojica protagonista moraju nadvladati niz ozbiljnih prepreka. Tijekom svog putovanja primorani su učestalo se mijenjati, sve dok Seydou u konačnici ne postane junakom.

Ova velika avantura koja gledatelja vodi kroz pogibeljnosti pustinje i mora te dvosmislenosti i proturječnosti ljudskih bića tijekom kojih se snovi, nade i ambicije glavnih likova pretvaraju u borbu za preživljavanje neće ostaviti mjesta ravnodušnosti…

Film je na ovogodišnjim Oscarima i Zlatnim globusima bio nominiran u kategoriji najboljeg međunarodnog, odnosno stranog filma. Na venecijanskom filmskom festivalu 2023. ovjenčan je Srebrnim lavom za režiju.

Podsjetimo i to da je ulaz za sve posjetitelje besplatan te da će u slučaju kiše film biti prikazan u Vjenčanoj sali u Vodnjanu (Trgovačka 2). Program sufinancira Grad Vodnjan i Hrvatski audio-vizualni centar (HAVC). 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter