PULSKI FILMSKI FESTIVAL

Na Ambreli održana prva revija filmova programa Kino 15+: Budući utabani put za mlade filmaše

| Autor: Mladen Radić
Mlade snage istarske kinematografije (Foto PFF)

Mlade snage istarske kinematografije (Foto PFF)


Pulski filmski festival raširio se i ovog ljeta do plaže Ambrela na Verudeli gdje je u srijedu navečer održana prva revija filmova mlade ekipe programa Kino 15+.

Na velikom ekranu na plaži gdje se preksinoć tražila dodatna stolica ili ležaljka prikazano je osam filmova i to "The same" redatelja Franeta Pekice, "Laku noć, dobro jutro" Florijana Rotara, "Call me Elvish" Tina Rakijaša, "Silenzio stampa" Jakova Benčića, "Blizu ruba, protiv rijeke" Ivana Škorića, "Krv ni rakija" Matije Restovića, "Prijelaz" Andrije Burazerovića i "Kega si sanja" kojeg zajednički potpisuje ekipa Kina 15+.

"Silenzio stampa", "Prijelaz", "Kega si sanja" i "Krv ni rakija" preksinoć su prvi put javno prikazani, s tim da je "Krv ni rakija" već prikazana na YouTubeu i stekla je svoje fanove, što se vidjelo po reakcijama.

Publika se odazvala

Autori programa K15+ su u početku bili Jakov Benčić, Frane Pekica, Lara Plastić i Ivan Škorić, a kasnije im se pridružuju Borna Černe, Marika de Gravisi, Bartol Pekica i Matija Restović kroz godine su realizirali brojne kratkometražne filmove, tako da i ono što je preksinoć prikazano je tek dio kompletne produkcije. Kombinacija je bilo puno, jedan film bi Ivan režirao, na drugom je pak bio glumac.

Na jednom filmu je Lara bila scenograf, na drugom pak producent. Neke je filmove Matija režirao, a Frane montirao. Marika je pak jedan producirala, a u drugom igrala glavnu ulogu. Jakov je pak neke snimao, neke režirao, a neke samo savjetovao u montaži. U međuvremenu su Jakov, a prije desetak dana i Frane, postali studenti filmske režije na Akademiji u Zagrebu, a nadaju se da će im se u budućnosti pridružiti i Matija, koji sada upisuje četvrti razred pulske gimnazije.

Kako je prije prve projekcije podsjetio Benčić Kino15+ program je započet na jesen 2022. na inicijativu voditeljice Kina Valli, Nataše Šimunov iako je neformalno započeo još koju godinu prije, kada su se mladi filmaši prvi put spojili kako bi napravili zajednički kratkometražni film.

U kinu, koji je zamišljen da ga u potpunosti kreiraju mladi, glavni cilj bio je dovesti mladu publiku u kino i prikazati im filmove koje možda nisu ranije pogledali, a pogotovo ne na posebnom platnu. Mlada publika se odazvala, a jednu ili dvije projekcije mjesečno redovno isprati stotinjak ljudi, no tu brojku podižu dupkom ispunjene projekcije filmova kao što su "Filice" ili "Šparoge".

- Nadamo se da Kino 15+ može postati utabani put za mlade filmaše i da netko može vidjeti kako se nešto radi i onda napraviti svoj film, kaže Benčić. Uz njega su filmove predstavljali i s filmskim ekipa popričali Marika de Gravisi, Jan Stojanović i Frane Pekica.

Dok je većina filmova nastala u produkciji K15+, "Call me Elvish" nastao je u produkciji Production Ina Pulske filmske tvornice, dok su "Prijelaz" i "Laku noć, dobro jutro" također uglavnom nastali izvan okrilja K15+.

Nova scena

Među osam prikazanih filmova ima zbilja svega, od ljubavnih priča do krimića i razmišljanja o smrti i životu, kao i parodija, a među viđenim ima nekih zbilja kvalitetnih uradaka, što i ne čudi jer ipak su tu budući diplomirani filmaši.

Sjajno je što u Puli imamo još jednu organiziranu entuzijastičnu ekipu koja se bavi stvaranjem filmova, a još je ljepše što nakon prošlogodišnje istarske filmske "ofenzive", sada, možda, prisustvujemo sporom ali nadajmo se sigurnom porađanju nove pulske i istarske filmske scene. Projekcije na Ambreli pokazale su da za to postoji kritična masa mladih kreativnih i svestranih autora, ali i publike koja je spremna ovakve događaje entuzijastično popratiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter