lagano

Donosimo savjete za uzgoj mente kod kuće

| Autor: Lucija Sučić
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Uzgoj mente u zatvorenom prostoru, odnosno kod kuće, znači da ćete tijekom ljeta uvijek imati svježi ključni sastojak za mojito, dok ju kasnije možete posušiti za ukusan čaj zimi.

Ako vas zanima kako ju uzgojiti kod kuće, dobro je za znati da je ona jedna od najlakših i najpopularnijih biljaka za uzgoj upravo u zatvorenim prostorima.

1. Odaberite presadnice umjesto sjemena

Umjesto sjemena, nabavite presadnicu (primjerice, iz rasadnika) koja će vam olakšati početni uzgoj mente jer ćete imati već odraslu biljku koju će vam biti lakše za pratiti i brinuti se o njoj.

Ako već imate biljku mente koja raste na otvorenom u vašem vrtu, možete je unijeti unutra i presaditi u kako biste joj produžili sezonu rasta. Svakako premjestite svoju metvicu unutra prije nego što temperatura padne kako biste je zaštitili od oštećenja od hladnoće.

2. Odaberite odgovarajući spremnik

Kada svoju novu biljku metvice donesete kući, presadite ju u posudu duboku najmanje 20 cm i jednu ili dvije veličine veću od originalne posude.

Većina začinskog bilja najbolje uspijeva kada se posadi u malo veće posude jer to ostavlja mjesta za rast korijena. Menta će isto tako dobro rasi i u visećim žardinjerama.

Provjerite ima li posuda koju odaberete za uzgoj metvice u zatvorenom rupe na dnu kako bi voda mogla istjecati.

3. Koristite zemljanu mješavinu

Kupite mješavinu zemlje za posude namijenjenu jestivim biljkama – onu koja omogućuje dobru drenažu i sadrži samo malu količinu gnojiva.

Upravo to će pri uzgoju metvice u zatvorenom prostoru spriječiti pojavu bolesti, štetnika i korova.

4. Stalno ju zalijevajte

Zalijevajte svoju biljku mente kada vam se čini da je vrh zemlje u posudi suh, ili otprilike jednom tjedno. Ako u tanjurićima ispod vaših lonaca ima više vode, ispraznite je kako biste spriječili pretjerano vlaženje tla, što može uzrokovati truljenje korijena.

Ako se biljka previše osuši, rubovi listova postat će smeđi i hrskavi.

5. Osigurajte obilje svjetla

Kuhinjska prozorska daska na južnoj strani obično je dobro mjesto za uzgoj metvice u zatvorenom prostoru jer je ima dovoljno svjetla i cirkulacije zraka. Rotirajte posudu za oko četvrtinu kruga tjedno tako da sve strane biljke dobiju četiri do šest sati jake sunčeve svjetlosti.

6. Povećajte cirkulaciju zraka

Ako vidite gljivična oboljenja na biljci, to je znak da je vlažnost oko vaše biljke previsoka.

7. Izbjegavajte ekstremne temperature

Za najbolje uvjete za uzgoj u zatvorenom prostoru, održavajte temperaturu u svom domu između 18 °C i 24 °C. Izbjegavajte uzgoj metvice u zatvorenom prostoru na mjestima s nedosljednim temperaturama.

8. Berite lišće metvice neposredno prije cvatnje

Kad biljka bude visoka najmanje 7-8 cm, možete početi otkidati listove mente koje ćete koristiti u svojim omiljenim receptima. Okus je najintenzivniji neposredno prije cvatnje biljke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter