organsko gnojivo

Ne bacajte ovaj kuhinjski otpad već ga iskoristite za njegu biljaka

| Autor: Novi list
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Ako je istina da nam kava može poboljšati dan, talog kave također se može pokazati vrlo korisnim za njegu vaših biljaka.

Glavna prednost taloga kave je njegova upotreba kao gnojiva. Talog kave sadrži velike količine dušika i ugljika, što utječe na sastav tla.

Stoga ne čudi da tlo tretirano talogom od kave ima veće koncentracije fosfora, magnezija, bakra i kalija.

No, budite oprezni, jer talog kave može biti otrovan za neke biljke, a previše kiseo za druge.

Općenito, kako biste izbjegli oštećenje biljaka, bolje je kompostirati talog kave prije nego što ga upotrijebite za uravnoteženje pH tla, imajući na umu da količina taloga kave nikada ne smije premašiti 6% ukupne količine komposta.

Iako talog kave može biti izvrstan pH stabilizator i savršeno organsko gnojivo kada se pomiješa s drugim organskim otpadom, pretjerana uporaba može uništiti vaš kompost.

Osim što "hrani" tlo i obogaćuje ga mineralnim solima, talog kave može obeshrabriti neke parazite poput mrava i puževa – i to iz dva glavna razloga:

  • kofein sadržan u talogu kave iritira puževe koji u kontaktu s njim osjećaju neugodu koja ih tjera da se udalje
  • s druge strane, talog kave, razbacan po tlu, stvara grubu i neudobnu fizičku barijeru za puževe i male kukce koji se kreću puzeći.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter