Učenici turističkih i ugostiteljskih škola iz cijele Hrvatske od 19. do 22. ožujka odmjerili su svoja praktična i teorijska znanja na 38. državnom natjecanju World Skills Croatia Gastro u lošinjskom hotelu Bellevue. Državno natjecanje je dakako smotra najboljih, a ove godine sudjelovali su učenici iz 36 srednjih škola.
Razne kategorije
Natjecanje je održano u ukupno pet gastronomskih i tri hotelijersko-turističke discipline, u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Srednje škole Ambroza Haračića iz Malog Lošinja, uz suorganizatore Zajednicu ugostiteljsko-turističkih škola Hrvatske te pokrovitelje Jadranka grupu i Turističku zajednicu Malog Lošinja. Natjecanje je otvorio ministar turizma Gari Cappelli. Vrlo su uspješni bili i učenici pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu.
U disciplini pripremanje menija Darko Radaković osvojio je sedmo mjesto, a u posluživanju menija Mellani Sabo zlatnu medalju. Dominic Pavlišić dobitnik je 14. mjesta za pripremanje hladnog predjela na tanjuru, a za pripremanje slatkog izloška na tanjuru nagrađena je Dora Erceg i to zlatnom medaljom. Četvrto mjesto osvojio je Paolo Milojković u pripremanju barskih mješavina, deveto mjesto Mia Tihana Cvjetković u poslovanju putničke agancije, a u predstavljanju turističkog odredišta-destinacije, peto je mjesto osvojila Nora Berc Gojković.
Učenici Melani Sabo, Dora Erceg i paolo Milojković dobili su i nagradu za izvrsnost za ocjenu iznad 90 bodova. Mentori su učenicima bili Igor Ciceran, Ingrid Racan, Roberto Zović, Robert Perić, Igor Černjul, Irena Kiss, Dario Butković i Vedrana Brajković.
Darko Radaković veli da je imao četiri modula za odradit prilikom pripreme menija, odnosno juhe, toplog predjela, glavnog jela i deserta. Juha je bila bistra juha od povrća s graškom i sjemenkama rajčice, toplo predjelo poširano jaje na kremi od gorgonzole sa čipsom od batata na posteljici od brokule i pancete, glavno jelo pečena marinirana svinjska rebra s kremom od buče te glaziranim celerom i pomodorinima, a desert savijača od prhkog tijesta s nadjevom od posnog sira i kreme od zabajona uz suhe smokve kuhane u vinu i medu.
Mellani Sabo pozabavila se posluživanjem menija, odnosno postavila je stol za goste i pomoćni radni stol, morala je dekantirati vino i poslužiti meni uz piće.
Namirnice i - mašta
Dominic Pavlišić imao je četiri komponente za pripremanje hladnog predjela na tanjuru, a namirnice su bile lignje, pedoći, kozice i brancin. Dora Erceg priredila je maštovit slatki izložak na stolu.
- Biskvit, slastičarska krema, šumsko voće i ukrasna čokolada bili su sastojci. S mentorom sam tražila recepte u raznim knjigama, kombinirala, tako da je nastala zanimljiva kombinacija, veli Dora.
Paolo Milojković pozabavio se pak koktelima za četiri osobe, za svaku grešku dobivao se minusić, a važni su bili okus, miris i izgled, te Paolo veli da mu je sve bilo podjednako teško, ali i vrlo zanimljivo.
Nora Berc Gojković prilikom predstavljanja destinacije pozabavila se Malim Lošinjem, a imala je četiri sata vremena za prezentaciju gdje je trebala obuhvatit prirodne ljepote, turizam, zanimljivosti i ostalo. Ukratko, Lošinj kao otok vitalnosti. Mentorica Irena Kiss kazala je da je učenica Mia Tihana Cvjetković uspješno predstavila poslovanje putničke agencije, a o uspješnosti učenika osvrnula se i prof. Vedrana Brajković. (V. BEGIĆ)